Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

Készülő könyvünk: Még a gyémánton is túl

Egyik most készülő könyvünkben egy mesébe illő, de ugyanakkor minden mozzanatában valóságos és emberi történetet örökítünk meg: egy fodulatos, sok nehézséget átvészelő és erőt adóan boldog házasság 64 évét.

Ahogy két főszereplőnk szeretetben, tiszteletben és megbecsülésben leélt több mint hat évtizedet egymással, mindannyiunk számára inspiráló és reményt adó példa lehet.

Itt egy kis ízelítő az indító fejezetből. Többet majd akkor, ha elkészült Mihály és Erzsébet könyve.

“Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren innen, a Velencei tavon túl, a Királyság egykori koronázóvárosától alig húsz kilométernyire, egy apró falucskában élt egy nagyon derék, de igencsak szegény ember. Ennek az embernek öt leányt és csupán egyetlen fiút adott az Úr, akit végül az apja után Mihálynak kereszteltek…

Kezdődhetne így is a történetet, mivel Harasztos Mihály élete olyan fordulatos és kalandos volt, hogy egy könyv lapjain is megállta volna a helyét. Adott volt minden olyan klasszikus momentum, ami miatt még Hans Christian Andersen vagy a Grimm fivérek is lúdtollat ragadtak volna, hogy az utókor számára megörökítsék a mesét. Isten háta mögötti kis falu, szegénysorban lévő, földműves atya. Korán elvesztett édesanya,  „gonosz” mostoha és annak két kivételezett fia. Katonaság, bátorságpróbák, lelki és szellemi megmérettetések. Háború és tömlöcbe esés, onnan való szabadulás. A legszebb királylány kezének elnyerése, táltos paripa és végül saját kacsalábon forgó palota megszerzése.

De Mihály és Erzsébet története jóval gazdagabb és tartalmasabb a csupán képzeletben létező meséknél, mert minden sora igaz, minden fordulatát az élet jegyezte le.

Bár a mesék színesebbnek tűnnek, ha a mélyükre pillantunk, láthatjuk, hogy sokkal fakóbbak az életnél. Hiányoznak belőlük a valódi érzelmek: a forró leves gőzölgése, a szájban szétolvadó eper tavasz-íze, az erdő illata, az ünnepnapok meghitt hangulata, a tyúkok kárálása, a gyerekek önfeledt kacaja. Mindazok, amik a mindennapokat borzongatóan valóságossá és esendően emberivé teszik.

Sárkányokkal és óriásokkal megküzdeni, a szfinx találós kérdésére megfelelni bárki tud, de több mint hatvan évet leélni szeretetben, tiszteletben és megbecsülésben már jóval kevesebben. Pedig ettől válnak a hétköznapi emberek csodálatra méltó hősökké.”

2017 ANAGYBETŰS minden jog fenntartva