Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

Életek hangfelvételen

Anglia Surrey tartományában a Hospice Élettörténetek (Hospice Biographies) önkéntes szervezet halálos beteg emberek élettörténetét segít megörökíteni hangfelvétel formájában. Ezt aztán a család később visszahallgathatja és akár tovább is adhatja az unokáknak, dédunokáknak.

Egy csendes szobában, egy csésze tea mellett beszélgetnek el a szervezet munkatársai a nagybetegekkel. Segítenek feleleveníteni életük lényeges mozzanatait, fordulópontjait, miközben rögzítik a beszélgetést. A visszaemlékezők mesélnek pályafutásukról, magánéletükről, családjukról, barátaikról – sok mindenről, amit fontosnak tartanak életükben. Segítőjük pedig jól célzott kérdésekkel tereli az emlékezés menetét. Sok a mesélnivaló, gyakran egy beszélgetés nem is elég.

A mesélők arra számítanak, hogy a beszélgetés során szomorúság lesz majd úrrá rajtuk. Érdekes módon, amit valójában tapasztalnak, az egy sokkal pozitívabb érzés, néha egészen katartikus élmény. Amikor pedig a felvétel elkészül, legtöbben elégedettséget, megnyugvást éreznek. Örülnek annak, hogy a felvételt unokáik, dédunokáik is meghallgathatják egyszer.

Suzanne, az egyik mesélő, akkor fordult a szervezethez, amikor a mellrák átterjedt más szerveire is. “Mikor elkészültünk a felvétellel, nagyon boldoggá tett a gondolat, hogy egyszer majd a gyerekeim saját gyerekeikkel együtt fogják hallgatni a történetemet.”

Forrás: The Telegraph, 2017. november 17.

2017 ANAGYBETŰS minden jog fenntartva