Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

El nem mondott történetek

Egy lancashire-i újságíró érdekes vállalkozásba kezdett. Cége, az El Nem Mondott Történetek (Untold Tales), segít megírni és kiadni megrendelői önéletrajzát. Egyre több emberben merül fel az igény, hogy hátrahagyják életük történetét a következő generációknak. Mondják, hogy mindenkinek megvan a saját története, és sokunknak dédelgetett álma, hogy egyszer meg is írjuk ezt. Egyre gyakrabban és egyre többen gondolkodunk el arról, hogy vajon milyennek is látják majd utódaink a mi életünket.

Sam Bruce, egy lancashire-i újságíró ötlete, hogy megírja és kiadja megrendelői önéletrajzát. Hasonlóan ANAGYBETŰS koncepciójához, Bruce is személyes beszélgetés során tárja fel megbízója történetét, majd megírja és nyomda alá rendezi a könyvet. Ezek a könyvek privát kiadványok és a megbízó dönti el, hogy kik olvashatják őket.

“Mindegyik életrajzon átsüt a mesélő személyisége, ahogy életük nagy dilemmáiról vallanak, vagy éppen a számukra fontos személyekre, helyekre és eseményekre emlékeznek,” – magyarázza Bruce. “Ha jobban megismerjük szüleink és nagyszüleink életét, kicsit közelebb kerülünk önmagunkhoz is. Ez különösen fontos napjainkban, amikor a technológia újrarajzolja a helyi közösségek és társadalmak körvonalát.”

Az önéletrajz megírása során sok más kedvező hatás is éri az embert. A mesélők gyakran rácsodálkoznak történetük lényeges momentumaira és sokkal pozitívabban kezdik látni egész életüket. Még az is előfordulhat, hogy felismerik, mi az, ami igazán fontos számukra következő életszakaszukban. “Az adatgyűjtés alatt az emberek beszélgetnek családtagjaikkal, barátaikkal, felveszik a kapcsolatot rég nem látott rokonokkal, ismerősökkel.” Sokakban a nyugdíjba vonulás közelében fogalmazódik meg az igény arra, hogy összefoglalják pályafutásuk történetét és átadják a fő tanulságokat.

Bruce szerint egy élettörténet megírása egy fordulatos utazás – nem igazán lehet tudni, kiben mit hoz a felszínre. “A történetmondó számára az események teljesen világosnak tűnhetnek, az olvasónak azonban több, vagy éppen más jellegű információra van szüksége, hogy megértse a lényeget. Az írónak tehát fontos szerepe van abban, hogy segítsen megteremteni a ‘kapcsolatot’ a mesélő és az olvasó között.”

Forrás: Lancashire Post, 2017. november 7.

2017 ANAGYBETŰS minden jog fenntartva