Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

Egyiptomi sírtárgyak és amerikai cipők

A University of California diákja, Marissa Stevens érdekes párhuzamot vont diploma munkájában az ókori egyiptomiak és a ma embere között. Temetkezési papíruszokat elemezve, Stevens arra a következtetésre jutott, hogy hozzánk hasonlóan, az egyiptomiak is tárgyak segítségével probálták kifejezni személyiségüket és helyüket a társadalomban.

Stevens számtalan, egyiptomi sírkamrákban talált papírusz tekercset vizsgált meg. A temetési szövegek összeállítása, a használt intrukciók rávilágítottak a több mint 3000 évvel ezelőtt élt egyiptomi emberek kapcsolataira, társadalmi viszonyaira. Korunk materializmusa és a szociális elvárásoknak való megfelelés az ókori Egyiptomban is már meghatározó tényező volt.

“Az ókori egyiptomiak legalább annyi figyelmet, energiát és pénzt szenteltek a temetéseikre, mint mi napjainkban az esküvőinkre,” – meséli Stevens. Az egyiptomi temetési szertartások – a mai esküvőkhöz hasonlóan – társasági eseménynek számítottak, és az egyén és családja társadalomban betöltött helyét voltak hivatva demonstrálni.

“Kicsit olyan ez, mint a cipők régebben az amerikai középiskolákban,” – mondja Stevens. “Az, hogy milyen cipő volt egy diák lábán, sokat elárult családja szociális hovatartozásáról. Pusztán a cipő alapján be lehetett lőni, hogy valaki gazdag vagy szegény volt-e, sőt azt is melyik évfolyamba járt.”

Forrás: Daily Bruin, 2018. május

2017 ANAGYBETŰS minden jog fenntartva