Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/pgzq349934/domains/anagybetus.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298
Demenciabetegek digitális élettörténete | A Nagy Betűs
Warning: Use of undefined constant is_account_page - assumed 'is_account_page' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/pgzq349934/domains/anagybetus.com/public_html/wp-content/plugins/simple-google-recaptcha/simple-google-recaptcha.php on line 63

Warning: Use of undefined constant bp_get_signup_page - assumed 'bp_get_signup_page' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/pgzq349934/domains/anagybetus.com/public_html/wp-content/plugins/simple-google-recaptcha/simple-google-recaptcha.php on line 63

Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

Demenciabetegek digitális élettörténete

Digitális élettörténetek, melyek fényképeken, zenén, szövegen és filmanyagon keresztül örökítenek meg emlékeket, segíthetnek demenciabetegeknek abban, hogy leküzdhessék félelmeiket és optimistábban nézzenek a jövőbe. Ez a fő konkluziója a kanadai Alberta Egyetem egyik legfrissebb kutatásának.

A kutatók meghatározása szerint a digitalis történetmesélés több különböző médiumot – fotót, írott és mondott szöveget, zenét és videót – felhasználva ragad meg élettörténeteket. Ezen alapul új módszerük, melynek során a betegekkel együtt építik, alakítják az ő személyes történetüket.

A kutatásban résztvevők hetente találkoztak az egyik kutatóval. Az első ismerkedő beszélgetést követően, hamar sorkerült személyes történetek felidézésére, megosztására. A következő lépésben együtt kiválasztották a legjelentősebb történetet, amelyet aztán részletesen átbeszéltek és kidolgoztak. Megírták a szöveget, hozzá illő képeket, zenét, filmanyagot válogattak.

A történetek különböző témákat dolgoztak fel – sokan a családjukról, szeretteikről meséltek, mások életük egy-egy izgalmas eseményét ragadták meg. Végül amikor a digitalis történetek elkészültek, egy bemutató estre került sor, amire a betegek családtagjait is meghívták.

“A folyamat meglehetősen mély hatással volt a betegekre,” – meséli az egyik kutató. “Bár sokan fáradtnak éreztek magukat a beszélgetések után, legtöbben jelentőségteljes, jótékony hatású és élvezetes tapasztalatként jellemezték a közös munkát. A személyes jelleg és a konkrét eredmény pedig elég motivációnak bizonyult mindenki számára.”

Ahhoz, hogy a kutatók világosabb képet alkothassanak a folyamat hosszú távú hatásáról, további megfigyelés szükséges. Annyi azonban bizonyos, hogy a visszaemlékezés segített a betegeknek abban, hogy nyiltan beszéljenek a demenciáról, szembenézzenek félelmeikkel és optimisábbak legyenek a jövővel kapcsolatban.


Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /home/pgzq349934/domains/anagybetus.com/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 298

2017 ANAGYBETŰS minden jog fenntartva