Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

Biró Marianna


Az ember változásának, lelki fejlődésének megfigyelője és rögzítője

Sorry, this entry is only available in Hungarian.

A Népszava belpolitikai rovatvezetője, szerkesztője és aktív újságírója vagyok. Mindig is az írást találtam a legerőteljesebb önkifejezési módszeremnek. Nagyon érdekel az ember, a lélek fejlődése, a tanulás, a változás szakaszai és momentumai, a fordulópontok érzelmi töltete – ez a legkedvesebb témám. Éppen ezért a kalandos, csodálatra méltó életutak érzékletes, személyes leírására, a családi történetek szavakba öntésére és irodalommá formálására valódi szenvedéllyel vállalkozom.

Újságírói pályám során foglalkoztam oktatási és egészségügyi témákkal, jelenlegi szakterületeim a jogalkotás, a közigazgatás, valamint a magyar-EU kapcsolatok és a diplomácia. Sokszor szakadok azonban el a politika világától. Írtam esszét szépírói mentoromról, Andrassew Ivánról, akinek iránymutatásai elsősorban az utazásaimról, emberi kapcsolataimról szóló, leginkább szépirodalminak tekinthető írásaimban fedezhetőek fel. Mesém is megjelent már egy karácsonyi gyermekkönyvben, az Adventi Mesenaptárban.

Harminckét éves vagyok, Budapesten születtem és élek. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar nyelv és irodalom, valamint kommunikáció szakokon diplomáztam. Gyakornokként a Magyar Katolikus Rádióban szereztem első hírszerkesztői és riporteri tapasztalataimat, majd pedig a nyomtatott sajtóban helyezkedtem el. Munkám során azok a közpolitikai témák keltették fel az érdeklődésemet, amelyek közvetlen hatást gyakorolnak a generációmra, illetve a társadalomra. Elsősorban a fiatalok minőségi oktatáshoz és így kitörési lehetőséghez jutása, valamint munkaerő-piaci esélyei – az ezeken a területeken tapasztalt gondok és megoldási lehetőségek – fordították figyelmemet a jogi, jogalkotási területek felé. Kiemelten foglalkoztam a hátrányos helyzetű, például fogyatékkal élő gyermekekkel, illetve a betegjogokkal. Egy, az utóbbi témában írt cikksorozatom nyomán kaptam meg eddigi legnagyobb szakmai elismerésem, az újságíró szövetség Szegő Tamás-díját 2012-ben. Az Andrassew Ivánról írt esszémet az életművének gondozására létrejött társaság szintén díjjal jutalmazta 2016-ban, erre pedig – ha lehet – még büszkébb vagyok.

http://nepszava.hu/cikk/1118306-amerikai-zarandoklat-i

http://nepszava.hu/cikk/1120946-amerikai-zarandoklat-ii

 

2020 ANAGYBETŰS all rights reserved