Oldal tetejére

+36 30 570 8791, +31 6 23361812

A naplóírás segít megérteni önmagunkat

Rohanó, érzelmileg megterhelő világunkban fontos, hogy megtaláljuk azokat a tevékenységeket, amelyek könnyíthetnek terheinken, segíthetnek megbirkózni problémáinkkal. A pszichológusok gyakran a naplóírást javasolják, amely egyáltalán nem új keletű elfoglaltság, pozitív hatásai széles körben ismertek.

A naplóírás a magyar irodalomban sem ismeretlen, több kiemelkedő író is megajándékozott bennünket személyes hangvételű írásokkal, naplóbejegyzésekkel, melyekben az adott korszak történéseit éppúgy taglalják, mint aktuális szerelmi ügyeiket, vagy munkájukkal kapcsolatos aggályaikat.

Nem véletlen, hogy a nagy írók mellett, az átlagemberek is gyakran nyúlnak nehéz időszakjaikban a toll, vagy a klaviatúra után. Egy kutatás szerint a naplóírás segít az érzelmek intenzitásának szabályozásában is. A kutatók a naplóírás pozitív hatásai közé sorolják még, hogy olyan forrásokat szabadít fel, melyek megkönnyítik más mentális tevékenységek elvégzését, és emellett a stresszel is hatékonyabban küzdenek meg azok, akik rendszeresen írnak naplót.

A téma kapcsán megkerülhetetlen az úgynevezett Bridget Jones hatás, melyre pszichológusok is felfigyeltek. Ez azt mondja, mindegy, hogy az ember miképpen dolgozza fel az érzéseit – naplót ír, verset vet papírra, vagy csak lefirkant egy kedvelt dalszöveget – mindenképpen megkönnyebbül, hiszen akaratlanul ugyan, de szabályozza érzelmeit, dolgozik velük, újra és újra megfogalmazza őket.

Az ANAGYBETŰS könyvek megszületése is abban segít, hogy az érzelmeket, emlékeket, életeseményeket újra átéljük, tehetséges írók segítségével papírra vessük, és így meg is őrizhessük szeretteink számára.

Forrás: Pszichoforyou.hu

2017 ANAGYBETŰS minden jog fenntartva